Barion Pixel

30 szalon marketing tipp, amelyet el kell sajátítanod 2023 előtt – 1. rész

   Szalonoknak      2022. 09. 28.

Ugyan 2023 még messzinek tűnik, ez a három hónap mindig gyorsabban elrepül, mint ahogy azt szeretnénk. Szépségipari szakemberként szükséges ennyi időt szánni arra, hogy megfelelően felkészülj a következő évre, és egy kiforrott stratégiával kezdd meg a szalonban a januárt, így összegyűjtöttünk 30 olyan szalon marketing tippet, amelyet érdemes ez alatt az idő alatt elsajátítani. Ebben a cikkünkben 15-öt olvashatsz el ezek közül. 

1. Hírlevelek küldése 

A hírlevelek nagyszerű módjai annak, hogy folyamatosan a vendégek gondolataiban maradj, miközben a friss információkat is van hol megosztanod velük. Ha nem szeretnéd vendégeidet gyakran e-mailekkel bombázni, akkor is érdemes összegyűjteni az e-mail címeiket, hiszen ez bármilyen helyzetben jól jöhet. Ha például bevezetsz egy új szolgáltatást, változtatsz az árlistán vagy új helyre költözöl, akkor itt tudod ezt a legkönnyebben megosztani az érintettekkel. A Mailchimp például egy nagyszerű eszköz erre: a fiókodon belül tudod gyűjteni az e-mailes feliratkozók adatait, majd a hírlevelet létrehozva egy gombnyomással el tudod ezt juttatni mindenkihez. 

2. Közösségi média posztok gyártása 

Ha a blogunk rendszeres olvasója vagy, akkor tudhatod, hogy mekkora hangsúlyt fektetünk a közösségi médiára. Ez az a hely, ahol vendégeiddel és más potenciális ügyfelekkel is tudsz kommunikálni ingyen. Ha jól építed fel, akkor közösségi oldalad az üzleted névjegye lehet: itt megtalálhatnak minden fontos információt az érdeklődők, miközben a korábbi munkáid és egyéb posztjaid alapján eldönthetik, hogy te vagy-e az ideális szakember a számukra. Ha nem tudod, milyen posztokat érdemes a szalon oldalán közölni, akkor ebből a bejegyzésünkből inspirálódhatsz. 

3. Közösségi média történetek posztolása 

A közösségi oldalakon a posztok célja a követők érdeklődésének fenntartása és újak szerzése, míg a történetek kifejezetten a már meglévő követőknek szólnak. Itt elmélyítheted a velük való kapcsolatodat, betekintést adhatsz a mindennapjaidba, sőt, az ő véleményüket is kikérdezheted bizonyos kérdésekben.

A történeteid létrehozásakor használd a platform nyújtotta lehetőségeket! Instagramon például ilyenekkel élhetsz:

 • Kérdések: Itt egy szövegboxban lehetővé teszed a követőknek, hogy megosszák veled véleményüket egy témában, vagy éppen feltegyél a bennük felmerülő kérdéseket. 

 • Szavazás: Ha egy egyszerűbb kérdésben keresed a követők válaszát, a legegyszerűbb, ha a szavazást alkalmazod. Itt előre megadhatod egy kérdésre a lehetséges válaszokat, nekik pedig csak rá kell kattintaniuk a számukra relevánsra. 

 • Kérdéssor: Hasonló, mint a szavazás, ugyanakkor itt te megadhatod, hogy a válaszok közül melyik a helyes. Ezt például egy szalon kvíznél tudod alkalmazni. 

 • Hivatkozás: Ha át szeretnéd vezetni a követőket egy blogbejegyzésre, a weboldaladra vagy bármilyen más linkre, akkor a hivatkozás lesz a te funkciód. Itt egyszerűen meg kell adnod a kívánt URL-t, és a felhasználók egy kattintással eljuthatnak a kívánt célra.  

 • Csúszka: Ha egy munkádat teszed ki, akkor a csúszkával meg tudod nézni, mennyire tetszik ez a követőidnek. Itt te választhatod ki, mely emoji-val szeretnéd, ha reagálnának.

 • Emoji: A legújabb lehetőség az Instagramon, itt kiválaszthatsz egy emojit, a történet nézői pedig erre kattintva automatikusan reagáltak neked.

4. A hashtagek használatának elsajátítása 

A hashtagek valójában nemcsak díszként vannak a posztok alján, hanem ennél sokkal fontosabb célt szolgálnak: a megfelelők kiválasztásával posztodat eljuttathatod olyanokhoz, akik még nem követnek téged. Ahhoz, hogy megtudd, mely hashtagek lehetnek a segítségedre, gondold végig, hogy kik követnek téged, és ők milyen hashtageket követhetnek. Ezt meg is tudod nézni, nem kell találgatnod: ha megnyitod a követőid listáját, akkor az emberek profiljára lépve a követettjeik között fent lesznek a hashtagek. Ha valakinél nem látsz ilyet, akkor az az ember nem követ hashtaget. 

5. Szezonális promóciók indítása 

A szezonális promóciók segítenek abban, hogy bizonyos időszakokban felrázd a vendégeket, és kicsit nagyobb forgalmat generálj a szalonban. Ez a promóció lehet egy kis ünnepi kedvezmény, ez plusz szolgáltatás vagy valami más: a lényeg, hogy egy kis játékossággal meghozd a vendégek kedvét az időpontfoglaláshoz. Ősszel kihasználhatod a közelgő halloween-i időszakot, de már készülhetsz előre az adventi időszakra is. 

6. Fizetett hirdetések használata 

Fizetett hirdetésekkel rövid idő alatt több emberhez eljuttathatod a szalon hírét, de ezt akár a promóciókkal is kombinálhatod: ha például tervezel egy halloween-i szolgáltatás csomagot, akkor ezt egy fizetett hirdetéssel jól meg tudod támogatni. A szalon esetében két típusú fizetett hirdetést érdemes főként megvizsgálni: a Google hirdetéseket és a Facebook hirdetéseket.  

Google hirdetések 

Itt azt érheted el, hogy amikor valaki egy masszőrt keres a környékén, akkor a kereső a találatok közül elsőként dobjon fel neki, ezzel is növelve az esélyét annak, hogy végül hozzád fog időpontot foglalni. Ezt a Google Cégem fiókodban tudod beállítani. 

Facebook hirdetések 

A Facebook hirdetések Facebookon, Messengeren és Instagramon jelenítik meg a kívánt posztot a kívánt célközönségnek, így ők a görgetés során szembe fognak találkozni a te tartalmaddal. 

Mindkét hirdetés esetén nagyon fontos a célcsoport megfelelő meghatározása, enélkül ugyanis előfordulhat, hogy az ablakon dobod ki a pénzt! Javasoljuk, hogy kezdőként először kis összegekkel próbálkozz (pl. napi 500 forintos kerettel), majd nézd meg pár nap elteltével az eredményeket. Ha nincsenek, akkor gondold végig, hogy a célcsoport beállításaival lehet-e a baj, vagy érdemes lenne egy másik, figyelemfelkeltőbb képet és szöveget használni! 

7. Közösségi média oldalak növelése 

Manapság már szinte mindenkinek van valamilyen közösségi oldala, így az új vendégeket is itt tudod elérni a legkönnyebben. Érdemes hangsúlyt fektetni a követők számnak növelésére, hiszen sosem tudhatod, hogy éppen melyik követőből lesz később fizető vendég. Ha nem tudod, hogyan növelheted a közönségedet, ajánljuk ezt a bejegyzésünket. 

8. A TikTok bevezetése

A TikTok sokak szemében még egy érték nélküli, fiatalabbaknak szóló platformként van jelen, azonban ma ez már sokkal többet ér. Ez az a közösségi felület, ahol a legegyszerűbb ingyen (azaz organikusan) sok embert elérni, ezáltal pedig a közönség is egyszerűen és gyorsan növelhető. Emellett, ugyan már jó néhány cég felfedezte a platformban rejlő előnyöket, még sokkal kevésbé vannak itt kiaknázva a lehetőségek, mint Facebookon és Instagramon, így itt sokkal egyszerűbb kitűnni a tömegből. Ha szívesen készítesz videókat, és mutatod meg a mindennapjaid egy-egy szeletét másoknak, akkor ajánljuk, hogy gondolkodj el a TikTok-csatorna indításán! Plusz pozitívum, hogy itt sokkal sikeresebbek a hiteles, őszinte, nyers tartalmak, így nem kell attól tartanod, hogyha nem vagy gyakorlott a videóvágásban: a platformon belül ezt egyszerűen megcsinálhatod, a felhasználók pedig imádni fogják!

A mi TikTokunkat itt meglesheted!

9. Transzparens kommunikáció 

Ugyan egyértelműnek tűnhet, de a transzparens kommunikáció elengedhetetlen a sikeres működéshez. Ha valamilyen változás következik be a szalonban, akkor indokold azt meg nyíltan, így a vendégek érezni fogják, hogy megbízol bennük. Ez különösen fontos például egy áremelésnél: ha tudják, miért van erre szükség, sokkal könnyebben fogadják ezt el. 

10. Gyakori online interakciók bevezetése 

Ha szeretnéd, hogy közösségi oldalaidon egy összetartó közösség alakuljon ki, akkor figyelj arra, hogy ne csak te kommunikálj a követőid felé, hanem nekik is adj lehetőséget a válaszra. Ezt többféleképpen is megteheted: 

 • Ha posztolsz valamit, a leírásban kérdezd meg a véleményüket. 

 • Reagálj mindig a kommentekre! 

 • A történetedben használd a már felsorolt lehetőségeket, melyekkel már egy kattintással is ki tudják a vendégek fejteni a véleményüket. 

 • Tarts néha live-ot, amiben valós időben tudsz beszélgetni az érdeklődőkkel. 

11. A szalon dekorációjának újragondolása 

Ha van rá lehetőséged, nézd végig a szalon dekorációját, és gondold végig, mi az, amit tudnál változtatni. Egy kis frissítés mindig jót tesz az üzletnek, a vendégek számára lesz valami új a látogatásukban, és neked is motiváló lehet az új környezet. 

Byouties Tipp: Ha van rá elég helyed, alakíts ki egy fotósarkot, ahol az elkészült munkákat le tudod fotózni. Ezzel a saját oldaladon egységesíteni tudod a képeket, miközben a vendégnek is adsz egy Instagram-story lehetőséget. 

12. Egy egységes arculat kialakítása 

A szalon arculatának kialakítása egy nagy feladat, ugyanakkor elengedhetetlen minden szakember számára. Ha azt szeretnéd, hogy márkád sikeres legyen, akkor minden tényezőt fontos összehangolnod, így amikor valaki meghallja a szalon nevét, rögtön az fog eszébe jutni, amit te szeretnél.  

Mi tartozik bele a szalon arculatába? 

 • szalon neve 

 • logó 

 • használt színek és betűtípusok 

 • dekoráció 

 • lejátszott zene 

A jó arculat úgy hangolja össze ezeket a tényezőket, hogy ezek egy kerek egészet alkossanak. 

13. Pontgyűjtő rendszer bevezetése 

Ha szeretnéd a szalon látogatását kicsit izgalmasabbá tenni, akkor bevezethetsz egy pontgyűjtő rendszert a vendégek számára: például a 10. látogatásukkor 50% kedvezménnyel vehetik igénybe a szolgáltatást vagy ingyen kaphatnak valamilyen mintaterméket. Ezzel elérheted, hogy minél több vendég térjen vissza hozzád, ráadásul valószínűleg így gyakrabban is fognak téged látogatni, hogy hamar elérjenek ahhoz a bizonyos számhoz. Készíts kis pontgyűjtő kártyákat, és indulhat is a játék! 

14. Ajánlói rendszer bevezetése 

Az ajánlói rendszer egy másik módja a vendégek hűségének megjutalmazásának: ha valaki beajánl téged egy új vendégnek, akkor ő kap valamilyen jutalmat. Ezt persze lehet sokféleképpen kivitelezni: például kaphat csak az ajándékot, aki beajánl egy vendégnek, aki utána legalább háromszor eljön hozzád. Így el lehet kerülni az olyan ajánlásokat, amelyek csak a jutalomra mennek rá, utána pedig eltűnik az új vendég.

15. Byouties regisztráció elvégzése 

Ha még nem kezdtél bele az online foglalásra való átállásba, akkor most ennek is eljött az ideje: az évből hátramaradó néhány hónap éppen tökéletes arra, hogy elsajátítsd a modern módszert, és vendégeidet is átszoktasd rá. Így a jövő évet már az online rendszerben kezdheted meg, ami a szépségipar jövőjét jelenti. 

A Byouties platformján a regisztráció ingyenes, a jelenleg elérhető funkciók pedig örökre azok is maradnak, így nincs vesztenivalód: ha úgy érzed, nálad még nem jött el az ideje a teljes átállásnak, akkor nem kell vesződnöd a fizetéssel. Ugyanakkor, ha kipróbálod ezt a módszert, mi biztosak vagyunk abban, hogy meg fogod látni te és vendégeid is ennek a számtalan előnyét. Ez esetben pedig közösen várhatjátok a Byouties Pro csomag megjelenését jövőre, melyben már még több és fejlettebb funkció lesz elérhető. A csomagokról bővebben itt tájékozódhatsz. 

Készen állsz arra, hogy ebből a pár hónapból még kihozd a maximumot? Kövesd szalon marketing tippjeinket, és vidd szalonodat a csúcsra! A következő 15 tippel október 19-én érkezünk, addig van időd a mostaniakkal foglalkozni!


 

2022. 09. 28.

Ez is tetszhet:

Szalonoknak

Miért is jött létre a Byouties beauty platformja?

Ugyan a legtöbb iparban már megkezdődött a digitalizáció, a szépségipar területén még mindig a határidőnaplós megoldás a leggyakoribb a foglalások inézésekor. A Byouties célja ennek a megváltoztatása. Lássuk, miért is jött létre a magyar beauty platform...

Tovább a cikkhez
2022. 09. 14.
...
...
Visszajelzés
Visszajelzés

Hogy tetszik az oldal?Hiba bejelentése
Visszajelzés

Mi nem tetszik az oldalban?Küldés
Visszajelzés

Mi tetszik az oldalban?Küldés
Visszajelzés

Milyen hibát szeretnél bejelenteni?Küldés
Visszajelzés

Ha szeretnél visszajelzést kapni a hibabejelentésről, kérjük add meg az e-mail címed.Küldés
Visszajelzés

Köszönjük a visszajelzésed!