Barion Pixel

30 szalon marketing tipp, amelyet el kell sajátítanod 2023 előtt – 2. rész

   Szalonoknak      2022. 10. 19.

2022 utolsó hónapjai tökéletesen alkalmasak arra, hogy átnézzük a szalon eddigi teljesítményét, és kidolgozzunk néhány újítást a következő évre. Sorozatunk első részében már felsoroltunk 15 tippet, melyet érdemes elsajátítani szalontulajdonosként vagy szépségipari szakemberként, most pedig elhoztuk a következő 15 ötletet, hogy teljes legyen a lista. Vágjunk is bele! 

16. Google Cégem fiók létrehozása 

Már többször is említettük azt, hogy milyen fontos szalonként a Google térképén való megjelenés. Tehát, ha eddig nem volt időd arra, hogy létrehozz egy Google Cégem profilt, akkor most eljött ennek az ideje: menj biztosra, hogy 2023-ban már Téged is megtalálnak a közeli érdeklődők! 

A Google Térképén láthatod, hogy nagyon sok szalon jelenik meg, ezeknek a soorendje pedig első ránézésre teljesen véletlenszerűnek tűnhet. Azonban ez nem így van: a Google komoly folyamatokat alakított ki arra, hogy a felhasználók számára a lehető legideálisabb találatokat dobja fel elsőként, így a regisztráció még nem biztosíték arra, hogy rögtön látni fogják a nevedet. Ahhoz, hogy előre kerülj, a SEO lesz a legnagyobb segítségedre: ez az úgynevezett keresőoptimalizálás, amely során a célunk az, hogy minél előrébb kerüljünk a Google keresőjében. Ebben a cikkünkben elolvashatod, hogyan lehetsz ebben is profi. 

17. A Meta Business Suite használatának elsajátítása 

A másik legfontosabb eszköz a szalon online jelenléte során a Meta Business Suite. Ez a Facebook és az Instagram saját felülete, ahol kezelheted az üzeneteidet, hozzászólásaidat, posztjaidat, történeteidet és hirdetéseidet. A legnagyobb előnye ennek az, hogy nem kell ide-oda lépegetned a két közösségi oldal között, hanem egy helyen láthatsz mindent, amire szükséged van: 

 • Itt megnézheted, kik írtak üzenetet, és válaszolni is tudsz ezekre. 

 • Kapsz értesítéseket a kommentekről, így biztosan nem felejted el, hogy ezekre is reagálj. 

 • A történeteket és a posztokat előre beidőzítheted, így nem kell azon stresszelned, hogy két vendég között elfelejtesz kitenni egy fontos posztot. 

 • Ha használsz fizetett hirdetéseket, akkor ezeket itt létrehozhatod és kezelheted mindkét oldalon, és láthatod, hogy összességében ezek milyen eredményeket hoznak. 

A Meta Business Suite használata az alap funkciók terén egyszerű, így ha van egy szabad órád, az biztosan elég lesz arra, hogy kiismerd a használatát. 

18. A szakemberek motiválása 

Ahhoz, hogy egy szalon sikeresen működhessen, fontos, hogy minden dolgozója motivált legyen. Az év vége közeledtével hívd össze a kollégákat, és közösen beszéljétek át, hogy mit szeretnétek elérni a következő évben, és ehhez ki hogyan tud hozzájárulni. Fektessetek le pár alapszabályt: például, ha egy fontos információt kitesztek a szalon oldalára, azt mindenki ossza meg a saját felületén, hogy ez minél több emberhez elérhessen. 

Az is hasznos, ha egyesével leülsz mindenkivel, és jobban átbeszélitek az egyes szakemberek motivációit, személyes rövid- és hosszútávú céljait, valamint a szalonnal kapcsolatos terveit. Így olyan információkat is megtudhatsz, amit a többiek előtt nem feltétlen mondanának el a dolgozók. Kérdezd meg, a szakemberek Tőled mit várnak, miben tudod őket segíteni, és jövőre figyelj ezekre is! 

19. Az árlista átnézése 

Idén az alapanyagárak mindenhol emelkedtek, így talán már volt ebben a félévben egy áremelésed. Ebben az esetben vizsgáld meg, hogy az emeléssel sikerült-e elérned céljaidat, tudod-e fedezni a költségeidet, és a vendégek számára is elfogadhatóak-e az új árak. 

Ha nem emeltél árat, akkor azt vizsgáld meg, hogy mekkora profitod marad az alapanyagok beszerzését és az egyéb költségek kifizetését követően, és ez elég-e arra, hogy a munkán kívüli költségeidet fedezd. Ha nem, akkor eljött az áremelés ideje. 

Hogyha 2023-tól magasabb árakkal szeretnél dolgozni, akkor ezt kommunikáld nyíltan a vendégeid felé, és figyelj arra, hogy elfogadható kereteken maradjon ez. Ugyanakkor, mivel a vendégek számára elfogadhatóbb egy egyszeri emelés, mint az, ha kéthavonta mennek fel az árak, ezért próbálj meg hosszútávon gondolkodni, és inkább egyszer emelj nagyobbat, mint sokszor kicsit! 

20. Értékelések gyűjtése 

Az értékelések minden platformon fontosak a szalon számára: a Google keresőjében előrébb kerülhetsz általuk, Byouties-on nagyobb eséllyel fognak hozzád foglalni, a közösségi oldalakon pedig több követőt szerezhetsz általuk.

 

 

Az értékeléseket nem szabad lebecsülni: főként a szépségszalonok világában van nagy jelentőségük! Lehet bármilyen jó a marketinged vagy szép a weboldalad, a potenciális vendégek tudják, hogy mindennek a célja az, hogy elcsábítsd őket. Azonban az értékelések a vendégektől jönnek, akik saját tapasztalataikat írják le, és ezek által sokkal hitelesebbek is az olvasók számára. 

Ha nem tudod, hogyan szerezhetnél tudatosabban több értékelést, katt ide. 

21. Az elérhető információk átnézése, frissítése 

Az egyik talán legfontosabb teendő, amit mindenképpen meg kell tenned az újév előtt, az az elérhető információk átnézése a szalonról. Nincs is annál bosszantóbb, amikor egy új vendég úgy megy oda a szalonba, hogy egy régi nyitvatartást látott az interneten, vagy az előző árlistát látva kevesebb végösszegre számít. Gondold tehát végig, hogy milyen felületeken találkozhatnak veled a vendégek, nézd át ezeket, és frissítsd, ha van elavult információ! 

22. A weboldal ellenőrzése 

Az elérhető információkkal párhuzamosan nézd át a weboldaladat is:  

 • ha időközben volt egy arculatváltásod, akkor menj biztosra, hogy ez a honlapon is látszódik! 

 • tölts fel friss fotókat munkáidról 

 • ellenőrizd az elérhetőségeidet 

 • linkeld be a közösségi oldalaidat 

 • tölts fel néhány új szöveges értékelést a vendégeidtől 

Mivel a munkád során a vendégek elvárják a szép, precíz munkavégzést, ezért a weboldalad is tükrözze ezt! Legyen a dizájn szép és egységes, a betűtípusok letisztultak és olvashatóak! Ha nem tudod magadnak elkészíteni a weboldalt (ami teljesen rendben van!), akkor keress fel egy szakembert, aki ezt el tudja neked készíteni. Ha pedig nem szeretnél egy honlap működtetésével bajlódni, akkor a Byouties regisztrációval megkímélheted magad ettől: itt lesz egy saját oldalad, ahol megjelenítünk minden hasznos információt, amelyeket bármikor tudsz módosítani. 

23. A weboldal mobilbaráttá alakítása 

Manapság a legtöbb ember már a telefonján tájékozódik, így a weboldalad esetében ellenőrizd, hogy ez mobilon is jól néz-e ki! A következőkre figyelj: 

 • gyorsan betöltenek-e a képek 

 • olvashatóak-e a szövegek 

 • nem túl kicsik vagy nagyok-e a betűk 

 • nem lógnak-e ki szövegek vagy képek a képernyőből 

 • egyszerűen megtalálhatóak-e a fontos információk 

 • nincsenek-e túl közel egymáshoz gombok 

Ha úgy látod, hogy lenne mit javítani, akkor mindenképp egyeztess a weboldalad készítőjével, és januárig javítsátok ki ezeket, hogy hatékonyan reklámozhasd a szalont! 

24. Névjegykártya készítése 

Még nincs névjegykártyád? Ugyan manapság már nem annyira jellemző a hagyományon névjegykártya, ha feldobod egy kicsit, akkor még mindig nagyon jól tudod ezt alkalmazni. Az első oldalán tüntesd fel az elérhetőségeidet, a másik oldalra pedig készíts egy pontgyűjtő részt, ahol a vendégek minden látogatásukkor kapnak egy matricát / X-et / nyomdát, majd bizonyos összegyűlte után valamilyen ajándékban vagy kedvezményben részesülhetnek.

Ezzel ösztönözheted a vendégeket az újabb időpontok foglalására, ugyanakkor a kártyát így mindig maguknál kell tartaniuk, tehát egy kis reklámfelületet is szerzel magadnak. 

25. Ajándékkártya árulása 

Az ajándékkártya az ünnepek közeledtével is egy aktuális kérdés: ezeknek az árusításával bebiztosíthatod, hogy az újév első hónapjában is legyenek látogatóid, miközben a bevételedet is jobban tudod ezeknek a segítségével becsülni. Az ajándékkártyák előnyeit és hátrányait már korábban összegyűjtöttük, sőt, a bevezetés lépéseit is felsoroltuk. 

26. Blog indítása 

Az az első gondolatod, hogy már most is alig van szabadidőd, és sehova nem tudod beszorítani a blogírást? Pedig érdemes ezen elgondolkodni, ugyanis ez a már említett SEO-nak is jót tesz! A blogcikkekben rengeteg olyan kulcsszót felsorolsz, amelyekre később a leendő vendégeid rákereshetnek az interneten. Ha pedig elég érdekes a cikked, akkor nagy eséllyel feldobja nekik a te bejegyzésedet a Google, ezzel elvezetve őket hozzád.  

Egy másik nagy előnye a blogolásnak a szakértelmed megmutatása. Ha valaki szakember választás előtt áll, és látja, hogy milyen profin átlátod a szakmádat, akkor nagyobb eséllyel fog hozzád bejelentkezni. Ha tehát eddig nem voltál biztos abban, hogy a blog neked való, most mi azt mondjuk, hogy igen! Állj neki a következő hetekben, találj pár témát, amiről szívesen írnál, és vágj bele! 

27. A 2023-as tervek összegyűjtése 

Ha már minden korábbi tippet átnéztél, és kiválasztottad, melyeket szeretnéd megvalósítani, akkor eljött az ideje annak, hogy összeállíts egy konkrét tervet. Ha előre tudod, mikor mit szeretnél megvalósítani, akkor időben elkezdheted a felkészülést, és nem kell stresszelned azon, hogy nem lesz valamire elég időd. Emiatt mi azt javasoljuk, hogy ülj le, és gondold végig, hogy a jövő évben miket szeretnél megvalósítani.  

Menj végig a következő lépéseken: 

 • Próbáld meg meghatározni, hogy jelenleg hol tart a szalon, és hová szeretnél eljutni. 

 • Gyűjtsd össze, hogy a cél eléréséhez milyen lépéseket kell megtenned. 

 • Határozd meg, hogy az egyes lépésekhez milyen előkészületekre van szükség. 

 • Ha már megvannak az előkészületek, nagyjából határozd meg, ez mennyi időt fog igénybe venni. 

 • Priorizáld, hogy mely lépéseket szeretnéd hamarabb, és melyeket később megvalósítani. 

 • Készíts a 2023-as évre egy konkrét ütemtervet, melyben már szerepelnek az előkészületek, a célok és a szükséges eszközök! 

Ha ez kész, akkor látni fogod, hogy mihez mikor kell nekiállnod, ezzel pedig a következő évben felkészülten és magabiztosan haladhatsz a kitűzött céljaid felé! 

28. A 2023-as promóciók kitalálása  

Az előzőhöz hasonlóan találd ki azt is, hogy mely hónapokban szeretnél esetleges promóciókat bevezetni, és milyen hosszan. Ennek a segítségével mindig tudhatod előre, hogy hol várható több vendég, több bevétel és nagyobb szükség a több alapanyagra. 

Természetesen az nem baj, ha időközben jön egy új ötleted, amit szeretnél még bevezetni, azonban egy körülbelüli kép már nagyban segítheti a munkádat. 

29. A 2023-as közösségi média stratégia végiggondolása 

Ha már tudod, mikor milyen promóció lesz a szalonban, akkor a közösségi média stratégiádat is meg tudod nagyjából tervezni! Az akciós időszakok előtt mindenképp tervezz be pár posztot ezekről, illetve az akció időtartama alatt is! Nem kell, hogy már a kész poszt is meglegyen, csak tudd, hogy mikor miről kell mindenképpen kommunikálnod az oldalaidon. 

A közösségi média stratégia meghatározásakor ezekre figyelj: 

 • Posztolj nagyjából azonos időközönként! 

 • Minden fontos információról menjen ki poszt! 

 • Mutass mást is az információkon kívül. 

 • Legyél változatos. 

A terved kinézhet például így:

 

 

30. Pihenés 

A legfontosabb az utolsó hónapokban az, hogy fordíts magadra egy kis időt, kapcsolódj ki, és készülj fel lelkileg is az újévre! Lehetnek ugyanis bármilyen jó ötleteid, motivált munkatársaid vagy szép posztjaid, ha fáradt és levert vagy, akkor mindez semmit sem ér! Találj tehát időt magadra, keresd meg, mi az, amivel ki tudsz kapcsolni, és így biztosan újult erővel léphetsz át 2023-ba! 

 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad tippjeinket, és segíthetünk az utolsó hónapok hatékony kihasználásában! Ha további ötleteket olvasnál, akkor kövess minket Facebookon és Instagramon, ahol folyamatosan osztunk meg újabb és újabb híreket és tudnivalókat!


 

2022. 10. 19.

Ez is tetszhet:

Szalonoknak

Miért is jött létre a Byouties beauty platformja?

Ugyan a legtöbb iparban már megkezdődött a digitalizáció, a szépségipar területén még mindig a határidőnaplós megoldás a leggyakoribb a foglalások inézésekor. A Byouties célja ennek a megváltoztatása. Lássuk, miért is jött létre a magyar beauty platform...

Tovább a cikkhez
2022. 09. 14.
...
...
Visszajelzés
Visszajelzés

Hogy tetszik az oldal?Hiba bejelentése
Visszajelzés

Mi nem tetszik az oldalban?Küldés
Visszajelzés

Mi tetszik az oldalban?Küldés
Visszajelzés

Milyen hibát szeretnél bejelenteni?Küldés
Visszajelzés

Ha szeretnél visszajelzést kapni a hibabejelentésről, kérjük add meg az e-mail címed.Küldés
Visszajelzés

Köszönjük a visszajelzésed!