Barion Pixel

Milyen arcmaszk illik a bőrtípusomhoz?

   Arcápolás      2022. 10. 05.

Az arcmaszkok a bőrre való pozitív hatásai mellett nagyszerűek a kikapcsolódáshoz is. Képzeld csak el: bekapcsolod a kedvenc lejátszási listádat, bebújsz egy puha takaró alá egy forró teával, miközben felteszel egy relaxáló arcmaszkot. Számunkra így néz ki egy ideális hideg őszi este, így most összegyűjtöttük, hogy mely bőrtípushoz mely arcmaszk illik leginkább.  

Bőrtípus meghatározása 

A megfelelő termék megtalálásához nagyon fontos a bőrtípus ismerete. Enélkül a használt termék nem lesz hatékony, így feleslegesen adtuk rá a pénzt, és eredményeket sem kapunk. Az arcmaszkok számba vétele előtt tehát ejtünk pár szót arról, hogy hogyan tudod megállapítani, te melyik kategóriába tartozol. 

Cikkünkben három bőrtípusról fogunk beszélni: 

  • száraz bőrtípus 

  • zsíros, pattanásos bőrtípus 

  • érett bőrtípus 

Lássuk, melyikre mi jellemző… 

Száraz bőrtípus 

Száraz bőr esetén a szervezetünk a zsírt hiányolja. Onnan tudhatjuk, hogy száraz bőrrel van dolgunk, hogy ilyenkor nem jellemző a pattanások vagy mitesszerek kialakulása. Ha mégis szárazságra utaló jeleket veszel észre magadon, de emellett a pattanások is gyakoriak, akkor nem száraz bőrrel van dolgod, hanem vízhiánnyal. Ebben az esetben növeld a napi folyadékbeviteledet, étkezz egészségesen és változatosan, illetve hagyj fel a dohányzással és az alkoholfogyasztással! 

Zsíros bőrtípus 

Zsíros bőr esetén gyakran érzékelhetjük, hogy csillog az arcunknak egy-egy része (főként a T-vonal). Ennek oka a túlzott faggyútermelés, melyet kezelhetünk a megfelelő készítményekkel. A zsíros, pattanásokra hajlamos bőr egyéb ismertetői a tág pórusok, illetve a pórusok elzáródásának eredményeképpen megjelenő pattanások és mitesszerek. Ennek a bőrtípusnak a kialakulása visszavezethető a hormonokra (így gyakori probléma ez tinédzsereknél), túlzott stresszre vagy a nem megfelelő életmódra is. A zsíros bőrről és annak helyes ápolásáról többet is olvashatsz a Nivea oldalán. 

Érett bőrtípus 

Az érett bőrtípusra jellemzőek a ráncok, a pigmentfoltok és az elszíneződések. Ez a folyamat természetes, ugyanakkor lassítható tájékozódással és a megfelelő skincare rutin kialakításával. A bőr öregedése a huszas években megkezdődik, ekkor elkezd csökkenni a magától előállított kollagén. Így már ettől az életkortól érdemes figyelni a megfelelő napfényvédelemre, valamint a hidratációra. 

Arcmaszk minden bőrtípusra 

Most pedig lássuk, hogy az egyes bőrtípusokra mely arcmaszkok illenek!

Száraz bőr 

Száraz bőrtípus esetén hidratáló arcmaszkra van szükség: ilyenek a fátyolmaszkok (sheet maszkok). Ezek olyan maszkok, melyeket csak rá kell borítanod az arcodra, fent hagyni a megadott ideig, majd lemosni vagy eloszlatni a maradék terméket a bőrön. Az előírt idő alatt a hatóanyagok mélyre jutnak a bőrben, ezt ugyanakkor még inkább segítheted egy gua sha arcmasszírozóval. Ilyenkor a vászonmaszkon keresztül masszírozd a bőrödet, ezzel segítve a jobb beszívódást. 

Zsíros, pattanásos bőr 

Zsíros, pattanásos és mitesszeres bőr esetén a tisztítómaszkok és az agyagmaszkok nyújtják a legjobb eredményt. A tisztítómaszk gyakran lehúzható (peeling maszk): ilyenkor a terméket fel kell kenni az arcbőrre, amely egy időn belül megszárad, így az előírt idő lejártával ezt egyben le lehet húzni. Ez eltünteti a bőr felszínéről a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket. 

Az agyagmaszkok és az aktív szenes arcmaszkok nemcsak a bőr felszínét tisztítják meg, hanem mélyebbre hatolnak: a faggyút felszívják, a bőrt tisztítják, ezáltal pedig megelőzik a mitesszerek és pattanások kialakulását.

Mindkét maszk esetén érdemes utánuk hidratálni, így a maszk eltávolítása után használj krémet vagy szérumot! 

 

 

Érett bőr 

Az érett bőr számára fontos a hidratáció. Így ebben az esetben a retinolos és hialuronsavas arcmaszkok a leghatékonyabbak, melyek kitolják a ráncok megjelenését, miközben táplálják a bőrt. Ezek a maszkok általában krémes formában elérhetők, ezeket szabadkézzel vagy ecsettel is lehet applikálni.  

Érett bőrre alkalmazhatóak az arany maszkok is: a benne lévő anyagrészecskéknek anti-aging hatása van. Ugyanakkor érett bőrre ajánlott a C-vitaminos pakolás is, mely a pigmentfoltok ellen nyújt segítséget.

 

 

 

A bőrtípusod megfelelő vizsgálatával megtalálhatod a számodra tökéletes arcmaszkot. Először érdemes kisebb kiszerelésben vásárolni (ha lehetséges), majd, ha úgy látod, bevált az adott termék, akkor már jöhetnek a nagyobbak is a polcra!


 

2022. 10. 05.

Ez is tetszhet:

Arcápolás

Kémiai hámlasztás nyáron: szabad vagy sem?

A kémiai hámlasztás az elhalt hámsejtektől való megszabadulás egy kíméletes és hatékony módszere. Ugyanakkor sokaknak az van a fejében, hogy ettől érzékenyebb lesz bőrünk a napfényre, így nyáron nem érdemes alkalmazni. Lássuk, igaz-e ez...

Tovább a cikkhez
2022. 06. 29.
...
...
Visszajelzés
Visszajelzés

Hogy tetszik az oldal?Hiba bejelentése
Visszajelzés

Mi nem tetszik az oldalban?Küldés
Visszajelzés

Mi tetszik az oldalban?Küldés
Visszajelzés

Milyen hibát szeretnél bejelenteni?Küldés
Visszajelzés

Ha szeretnél visszajelzést kapni a hibabejelentésről, kérjük add meg az e-mail címed.Küldés
Visszajelzés

Köszönjük a visszajelzésed!