Barion Pixel

SEO szalonoknak: minden, amit tudnod kell a Google kereső működéséről

   Szalonoknak      2022. 08. 31.

A SEO a search engine optimization, azaz a keresőmotor optimalizálás rövidítése. Ezt a három betűt sokat láthatod, ha annak jársz éppen utána, hogy a szalon hogyan kerülhet előre a Google keresőjében, most azonban összegyűjtöttük, hogy ténylegesen a szalon esetében mit kell erről tudnod. 

Mi is az a SEO és miért fontos? 

A keresőmotor optimalizálás során a célunk az, hogy a Google minél előrébb sorolja weboldalunkat, ezzel nagyobb esélyt adva az embereknek arra, hogy rákattintsanak, később pedig bevételt is szerezzünk belőlük. Ebből már ki is következtethető, hogy miért is olyan fontos a SEO: ha a weboldaladat tudatosan építed ennek megfelelően, akkor sokkal többen fognak rátalálni a szalonra. 

Ha például a Google keresőjébe beütjük, hogy manikűr Budapest, akkor a cikk írásának pillanatában 319.000 eredményt ad nekünk a rendszer. A célja az, hogy az adott kereső számára minél relevánsabb és hasznosabb eredményeket adjon, így a te aktivitásodra és az összes elérhető tartalomra alapozva meghatározza, kik fognak az első helyekre kerülni. Végül pedig a kapott találatokból azok fognak kattintást generálni, akik az első oldalon, ezen belül is az első helyeken jelennek meg. Íme, mi mit látunk:

 

 

Az első három helyen fizetett hirdetések jelennek meg, melyet az Ad felirat jelez bal oldalon. Ők azok, akik fizetnek a Google-nek azért, hogy megjelenítse bizonyos címszavak alatt a weboldalukat, ezzel nagy forgalmat generálva. Ha lejjebb görgetünk, akkor már az organikus megjelenéseket látjuk, azaz azokat, akik nem fizettek ezért, csupán jól optimalizálták a tartalmaikat.

 

 

A térkép a szalonok keresésekor kulcsfontosságú, hiszen a vendégek számára a kínált szolgáltatásokon és az árlistán túl a szalon megközelítése az egyik elsődleges szempont. Ha szalonod még nincs fent a Google térképén, akkor érdemes ezen mielőbb változtatnod! Másik blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük ennek a lépéseit. 

Most, hogy már látod, mennyire fontos a SEO a szalon számára, lássuk, mit tudsz tenni az optimalizálás érdekében… 

Szerezz értékeléseket 

Mivel a Google szeretné a keresőnek a lehető legjobb opciókat felajánlani, ezért azokat a szalonokat részesíti előnyben a térképnél, akiknek több – és jobb – az értékelése. Éppen ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy minél több csillagot szerezz. Ha nem tudod, hogyan tehetnéd ezt meg, akkor olvasd el ezt a cikkünket, itt öt tippet soroltunk fel arra, hogy hogyan szerezhetsz több értékelést az üzletnek. 

Ha teheted, akkor kérd meg vendégeidet, hogy ne csak csillagokkal értékeljenek, hanem szöveges véleményt is írjanak! Ezek nagy szerepet játszanak a Google eredményeinek értékelésekor, főleg, ha a kulcsszavak is szerepelnek benne. Hogyan biztosíthatod ezt be? Amikor vendégeidet megkéred arra, hogy írják le élményüket, akkor kérd meg őket, hogy fogalmazzák bele üzenetükbe azt, hogy milyen szolgáltatást vettek igénybe. 

Legyen sok szöveg a weboldaladon 

Mivel a Google a weboldal szövege alapján elemzi a tartalmaidat, érdemes minél többet alkotni ebből. Használd a kulcsszavakat sokszor, hozz létre aloldalakat és fejts ki mindent még akkor is, ha valami neked egyértelmű. 

Nagyon hatékony az, ha a szolgáltatásaidnak külön aloldalakat hozol létre: így ezeken az aloldalakon tudsz kis leírást írni mindegyikhez, és a Google dolgát is megkönnyíted. A több szöveggel több esélyt adsz magadnak a megjelenésre hiszen nem tudhatod, éppen melyik szókapcsolat vagy kifejezés lesz az, amire a következő vendéged rákeres.  

Használd a megfelelő kulcsszavakat 

Ha egy kereséskor előre akarsz kerülni, a legfontosabb a megfelelő kulcsszavak használata. Gondold végig, mire kereshet rá az a vendég, aki remélhetőleg végül el fog látogatni a szalonba, és írj ezekről egy listát. Ezek lesznek azok a kulcsszavak és kifejezések, amelyeknél jó lenne, ha megjelenne oldalad. Ennek érdekében helyezd el többször is őket a weboldalon, fogalmazd őket bele a mondataidba vagy írj róluk blogbejegyzést! A lényeg, hogy minél többször szerepeljenek ezek a honlapon, ugyanakkor maradjon meg természetesnek! Ha egy vendég egy mondatban négyszer is el kell, hogy olvassa a manikűr Budapesten kifejezést, akkor már nem lesz számára élvezetes a weboldalon töltött idő, és ki fog lépni. Találd tehát meg az arany középutat, és teszteld, hogy tényleg megjelensz-e a keresések alatt. 

Fontos! A Google-nek gyakran idő kell ahhoz, hogy megjelenítse a weboldalt, tehát ne ijedj meg, ha egy blog feltöltése után nem fogsz rögtön elöl megjelenni. Ellenőrizd többször, napok és hetek elteltével, és ha akkor sem látod, akkor már kezdhetsz gyanakodni, hogy valami gond van az oldalon. 

Formázd jól a weboldalt 

SEO szempontjából fontos, hogy a weboldal érthető legyen a Google számára, ezt pedig úgynevezett headingekkel és meta leírásokkal tudod segíteni. De mik is ezek? 

Headingek 

A headingek segítenek rendszerezni és átláthatóbbá tenni szövegeket. Ha például van blog a weboldaladon belül, akkor itt jól tudod ezeket hasznosítani. Több heading is létezik, ezek közül az első 3-4 az, ami a legfontosabb a számodra: 

H1: A legnagyobb rangú heading, ebből egy oldalon csak egy lehet. Ha egy blogbejegyzésről beszélünk, akkor a címet ezzel kell formázni, így tudatva a Google-lel, hogy erről szól az adott oldal. 

H2: Ide soroljuk az alcímeket, például egy blog esetében ezzel jól fel tudod osztani a mondanivalódat. Ezen cikk esetében H2-es szintű a Mi is az a SEO és miért fontos? bekezdés címe. 

H3: Ez az alcím alcíme, ha egy bekezdést kisebb részekre osztanál, akkor tudod használni. 

H4: Ennek használata már ritka, csak nagyon részletes cikkek esetében javasolt. 

Ne ijedj meg, talán ez elsőre furcsának és idegennek tűnik, de valójában egyszerű a használata. Ha a weboldaladra te töltöd fel a blogcikkeket, akkor biztosan találni fogsz ilyen lehetőséget a formázásoknál, ha pedig valaki más teszi meg ezt neked, akkor őt kérdezd meg, figyel-e erre. 

Meta leírások 

A meta leírás, vagy ismertebb nevét a meta description a Google keresőjében megjelenő összefoglaló az adott tartalomról. Ha ezt nem írod meg magadnak, akkor automatikusan kiragad egy részletet a kereső a weboldalból, és ez fog itt megjelenni. Ha visszatérünk az első keresésünkhöz, akkor rögtön láthatunk is erre példákat.

 

 

Ha megfogalmazod ezt a szöveget magadnak, akkor figyelj a következőkre: 

  • fogalmazz bele egy-két fontos kulcsszót 

  • legyen tömör és rövid (140-160 karakter) 

  • legyen figyelemfelkeltő 

Szerezz minél több rád irányító linket 

Az elöl való megjelenítéshez nagyon fontos a hitelesség, melyet a Google úgy vizsgál, hogy hányan linkelték be forrásként egy-egy aloldaladat. Ezt szintén blogbejegyzésekkel tudod a legkönnyebben elérni: ha informatív és hasznos cikkeket osztasz meg, akkor biztosan lesz olyan, aki erre fog hivatkozni saját írásakor.  

Ez azonban fordítva is igaz: ha írsz egy cikket, akkor érdemes külső és belső oldalakat is belinkelni. A külső oldalak azok más weboldalak, ahol találtad az információt, vagy amire éppen utalsz egy szövegedben. A belső linkek pedig azok, amelyek a saját honlapodon belül vezetnek egy másik aloldalra, ezzel is növelve az időt, amit az olvasó itt tölt.  

Töltsön be gyorsan a weboldalad 

Ellenőrizd le, hogy az oldaladon minden tartalom, kép és videó gyorsan betölt-e, és ha nem, akkor változtass ezen! A keresőben fontos, hogy milyen gyorsasággal jelenik meg a tartalom a weblapokon, hiszen, ha sokat kell várnia a felhasználónak, akkor nagy eséllyel végül inkább kilép az oldalról. 

Sok idő lehet egy-egy nagyobb felbontású képnek a betöltése, ezek esetében érdemes tömöríteni a fényképeket. Ezt megteheted például itt ingyenesen: töltsd fel a képet, majd automatikusan elindul a tömörítés. Amikor ez kész, töltsd le a képet, és máris egy olyan eredményt kapsz, aminek a minősége nem romlott, de sokkal gyorsabban be fog tölteni az oldalon.   

Optimalizáld a weboldalt mobiltelefonra is 

Lehet szép a weboldalad a számítógépen, ha telefonra nincs optimalizálva, akkor nagyon sok potenciális vendéget elveszíthetsz. Nyisd meg honlapodat a telefonodon, és kattints végig minden fület. Ha minden szépen és olvashatóan megjelenik, akkor ezzel nincs több dolgod, ha azonban a betűk túl kicsik, a szövegek kilógnak a képernyőből vagy a fényképek aránytalanul nagyok, akkor érdemes újragondolni a koncepciót. 

 

Ha a fentiekre figyelsz, akkor jó eséllyel kialakíthatod a SEO-nak megfelelően a szalon weboldalát. Kezdetben nézd meg, jelenleg bizonyos fontos kulcsszavaknál hányadik helyen jelensz meg, majd gondold végig, hogy mely területeken tudsz a leginkább fejlődni. Kezdd el az optimalizálást ezekkel, majd jöhet a többi fejlesztés is!


 

2022. 08. 31.

Ez is tetszhet:

...
...
Visszajelzés
Visszajelzés

Hogy tetszik az oldal?Hiba bejelentése
Visszajelzés

Mi nem tetszik az oldalban?Küldés
Visszajelzés

Mi tetszik az oldalban?Küldés
Visszajelzés

Milyen hibát szeretnél bejelenteni?Küldés
Visszajelzés

Ha szeretnél visszajelzést kapni a hibabejelentésről, kérjük add meg az e-mail címed.Küldés
Visszajelzés

Köszönjük a visszajelzésed!